Tort spirala



Ingrediente

  • 6 oua
  • 30 g faina
  • 20 g cacao
  • 70 ml ulei
  • 80 g zahar
Crema
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 300 g mascarpone
  • 2-3 linguri zahar pudra
  • 3 linguri fulgi de cocos
Decor
  • 180 g ciocolata neagra
  • 2 linguri ulei de cocos
  • capsuni
  • zmeura
  • menta
  • ciocolata alba

Mod de preparare

Chiar daca il fac pentru a doua oara, pentru ca prima data a iesit un “lava tort”… sa stiti ca pe cat pare de complicat, pe atat de usor este.

Blatul:

Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul. Se adauga rand pe rand galbenusurile, faina si cacaua cernute si se incorporeaza cu ajutorul unui tel.

Aluatul obtinut se toarna intr-o tava de copt(35x35cm) tapetata cu hartie de copt, si se da pentru 10-12 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade C.

Se scoate de la cuptor, se lasa 5 minute la racit, dupa care se indeparteaza hartia de copt si se taie in 3 fasii egale(eliminand marginea mai tare). Se ruleaza usor intr-o alta bucata de hartie si se lasa asa pana se pregateste crema.

Crema:

Se mixeaza smantana pentru frisca impreuna cu zaharul, dupa care se incorporeaza branza mascarpone si fulgii de cocos. Crema obtinuta se intinde pe feliile de blat.

Se ruleaza prima bucata de blat cu grija, iar “cilindrul” obtinut se aseaza “in picioare”, pe mijlocul unui suport pentru tort. Urmatoarele bucati de blat se aseaza in continuare pe exteriorul cilindrului(vezi foto), pentru a obtine “spirala”. Se da la frigider.

Intre timp se pregateste glazura.

Se pune un vas cu apa la fiert. Se rupe ciocolata bucati si se pune intr-un vas de sticla termorezistent. In momentul in care apa incepe se fiarba, se pune bolul de sticla deasupra vasului cu apa. Se lasa 5 minunte, dupa care se adauga uleiul de cocos si se amesteca pana obtineti consistenta dorita. Glazura se lasa la racit cateva minute.

Se scoate tortul de la frigider si se toarna glazura. Pentru a evita sa murdariti suportul, il puteti tapeta cu hartie.

Se decoreaza cu fructe, menta si fulgi de ciocolata alba, si se da din nou la frigider pentru minim o ora, dupa care se feliaza.

“Bilutele” de la baza tortului le-am facut din putina crema ramasa si ciocolata topita. Le-am pus cu ajutorul unui pos.

 

Pofta buna!

 

Daca vreti sa obtineti un tort cu diametrul mai mare, puteti dubla cantitatile si puteti face doua blaturi, astfel veti obtine 6 fasii si automat diametrul tortului va fi mai mare.