Melcisori cu nuca



Ingrediente

  • ALUAT:
  • 500 g faina tip 000
  • 7 g drojdie uscata
  • 3 galbenusuri
  • 250 ml lapte caldut
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri de zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura extract de vanilie
  • UMPLUTURA:
  • 1 lingura coaja de lamaie bio
  • 100 g zahar
  • 200 g unt
  • 200 g nuca macinata
  • SOS:
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele pentru aluat, intr-un vas. Se amesteca usor cu ajutorul unei linguri, dupa care se framanta aproximativ 5 minute, cu mainile date prin faina. Veti obtine un aluat moale si usor lipicios, care se lasa la dospit 30 minute, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Intre timp, se pregateste umplutura si sosul.

Untul se mixeaza bine cu zaharul, pana se omogenizeaza.

Laptele se pune la foc impreuna cu zaharul si se amesteca treptat, pana se topeste zaharul, dupa care se opreste focul. Astfel obtineti sosul.

 

Dupa ce aluatul a dospit, se goleste pe masa de lucru, tapetata bine cu faina iar cu ajutorul unui sucitor se intinde. Se formeaza un dreptunghi mai lung si relativ subtire(vezi poze).

Se pune umplutura. In primul strat, crema de unt, apoi se presara nuca iar la sfarsit coaja de lamaie. Se ruleaza usor, de pe latura lunga(vezi poze). Se taie apoi, in bucati de aproximativ 4-5 cm, cu ajutorul unui cutit ascutit bine(vezi poze).

Se pregateste o tava/forma termorezistenta, tapetata cu foaie de copt. Se aseaza “melcisorii”, pastrand putina distanta intre ei deoarece ei vor mai in cuptor. Se adauga printre ei bucati de unt si sosul de lapte.

Daca doriti sa iasa mai insiropati, adaugati sosul de lapte doar inainte cu 10 minute sa ii scoateti din cuptor.

 

Se introduc in cuptorul preincalzit la 160 grade C., pentru aproximativ 45 de minute, sau pana se rumenesc frumos! Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor!

 

Sunt foarte buni, aromati si moi!

 

Pofta buna!