Friptura de vitel cu mazare scazuta



Ingrediente

  • 700 g carne de vitel
  • o ceapa alba
  • un morcov
  • 5 catei de usturoi
  • 100 ml vin rosu
  • 4-5 linguri pasta de rosii cu pulpa
  • sare dupa gust
  • o lingurita piper
  • o lingurita boia
  • o lingura mix legume deshidratate
  • ulei de masline
Garnitura
  • 500 g mazare (eu am folositla borcan)
  • o ceapa mare alba
  • 3-4 frunze de patrunjel verde
  • 2 frunze de marar verde
  • 200 g smantana
  • un pahar cu lapte
  • 2 linguri de faina
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita boia
  • 50 g unt

Mod de preparare

Nu sunt fan carne de vitel, insa am mancat cea mai buna friptura de vitel la o prietena. Pentru ca am primit carne de vitel “dinaia buna”, am zis ca trebuie sa incerc sa o fac si eu. Am sunat-o pe prietena mea, am urmat”instructiunile” primite, si ce credeti?! Am mancat a doua cea mai buna friptura de vitel din viata mea.

Va las si voua reteta si sper sa va placa la fel de mult!

Carnea de vitel trebuie macerata. Astfel, se pregateste un amestec din vinul rosu, pasta de rosii, legumele curatate si feliate, condimentele, mirodeniile si uleiul de masline. Se amesteca bine impreuna, dupa care se adauga carnea de vitel, si se trece bine prin amestec, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider peste noapte(sau minim 2 ore).

Se aseaza feliile de carne intr-o tava(vas termorezistent), tapetata cu hartie de copt. Se stropeste cu putin ulei de masline, se adauga apa cat sa acopere si se pune folie sau capac.

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C. Se reduce timpul de gatire la 180 grade C. si se introduce friptura. Timpul de gatire pentru friptura mea, a fost de 100-110 minute. Insa timpul de gatire depinde de cuptor, de carne, de dimensiunile la care este taiata etc. Sfatul meu este sa verificati friptura dupa primele 60 de minute, si in functie de cum se gateste sa cresteti timpul de gatire.

Pe final, puteti inlatura folia/capacul, pentru a prinde putina culoare, insa aveti grija sa nu o lasati prea mult!

A iesit foarte frageda si aromata si cu siguranta ramane friptura mea preferata de vitel!

 

Garnitura:

Se curata si se spala legumele. Se toaca marunt ceapa, patrunjelul si mararul. Se pun la inabusit intr-o cratita, impreuna cu untul topit.                                                                                             

Se adauga mazarea, se condimenteaza si se pune apa cat sa acopere. Se lasa sa fiarba impreuna pana se gateste mazarea. Pe parcurs se mai poate completa cu apa.

La sfarsit, se amesteca smantana impreuna cu faina, laptele si putin sos fierbinte de pe mazare, pana se omogenizeaza. Compozitia obtinuta, se toarna incet peste mazare, amestecand continuu.

Se mai lasa la fiert 3-4 minute, la foc mic, pana se ingrosa putin. 

 

Se servesc impreuna!

Pofta buna!

Mai multe poze