Cozonac pufos



Ingrediente

  • 500 g faina superioara
  • 250 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 80 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
  • un ou
  • un galbenus de ou(optional)
  • o lingura unt
Umplutura
  • crema de alune
  • nuca
  • alune de padure
  • caju

Mod de preparare

Se amesteca laptele usor caldut cu drojdia, zaharul, uleiul si oul, dupa care se adauga faina si se incepe framantarea aluatului, pana veti obtine un aluat elastic si usor lipicios.

Se aduna tot aluatul in mijlocul vasului, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

Mai aveti nevoie de doua linguri de faina, pentru manevrarea aluatului pe blatul de lucru.

Se tapeteaza suprafata cu faina, se intinde bine aluatul, si se taie in trei bucati(vezi poze). Se adauga crema de alune si mixul de nuci, alune si caju, pe fiecare fasie de aluat, dupa care se impreuneaza marginile(vezi poze). Se impletesc cu grija, astfel incat sa nu se desfaca.

Se pregateste o forma termorezistenta, se tapeteaza cu lingura de unt si se aseaza cozonacul. Se unge cu galbenusul de ou si se da pentru 30 minute in cuptorul preincalzit, la 180 grade C.

 

Pentru umplutura, puteti opta pentru alte ingrediente, in functie de preferinte! Puteti pune rahat, cacao, stafide, mac, nuca etc.

Este un cozonac simplu si rapid, dar extrem de pufos si delicios! Am incercat sa va explic reteta pas cu pas si in galeria foto.

Pofta buna!

Parteneri

Pe dajarmagazin.ro gasiti mai multe variante de forme de copt, pentru cozonaci perfecti!