Covrigi sarati



Ingrediente

  • 500 g faina superioara
  • 250 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 10 g drojdie uscata
  • un ou
  • sare dupa gust
Decor
  • 2-3 linguri faina
  • o lingurita sare
  • 5-6 linguri apa

Mod de preparare

Covrigi calzi cu sare, covrigi sarati, covrigi cu sare uda sau covrigi de casa?! ?

Sunt convinsa ca pentru majoritatea dintre voi, covrigii cu “sare uda” (eu asa le ziceam) sunt parte din tabloul copilariei. Da, da… covrigul ala cu un leu, de la brutaria de la colt de scoala… Era gustarea ideala pentru pauza mare, pe langa pachetul pus de mama… imi amintesc cu nostalgie si totodata cu bucurie, de vremurile faine ce le-am trait noi in copilarie.

Inca sper ca si piticii mei sa lege astfel de amintiri…

Si pentru ca sunt convinsa ca pofta e mare, va las repejor reteta!

 

Se amesteca laptele usor caldut cu drojdia, sarea, uleiul si oul, dupa care se incorporeaza faina si se incepe framatarea. Se framanta cateva minute, pana veti obtine un aluat elastic si usor lipicios.

Se aduna tot aluatul in mijlocul vasului, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit aproximativ o ora, sau pana isi dubleaza volumul.

Mai aveti nevoie de una-doua linguri de faina pentru manevrarea aluatului pe blatul de lucru.

 

Se tapeteaza suprafata de lucru cu putina faina si se imparte aluatul dospit in 15 bucati egale. Se ruleaza individual pe blatul de lucru in fasii de 50-60 cm., se impreuneaza capetele si se rasucesc, apoi se unesc cu partea de sus, dupa care se finiseaza forma covrigului(vezi poze).

Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu oul batut si se dau pentru 8-10 minute in cuptorul preincalzit la 240 grade C., static.

Intre timp se pregateste “toppingul”. Se amesteca faina cu sarea si apa, pana se omogenizeaza.

Dupa primele 8-10 minute la cuptor, se scot covrigii si se stropesc cu amestecul sarat, dupa care se dau din nou la cuptor pentru alte 4-5 minute la aceeasi temperatura.

 

Se servesc cu multaaaa poftaa! Sunt pufosi si deliciosi, cu gust si miros de copilarie.

Pofta mare!

 

Eu am facut covrigii in doua ture, pentru ca asa mi-au intrat in tava de aragaz.