Ciorba de lascute



Ingrediente

  • 400 g afumatura
  • un morcov
  • o ceapa mare alba
  • 2-3 linguri tarhon in otet
  • 200-250 g lascute(paste fainoase de casa)
  • sare si piper
  • -----------------
  • o lingura boia dulce
  • 2 linguri de ulei
  • o ceapa mica alba
  • un galbenus de ou
  • 200 g smantana
  • 2 linguri zeama de lamaie(optional/dupa gust)

Mod de preparare

Lascutele sunt paste fainoase, taiate patratele mai mari. Din cate stiu se gasesc si in comert, eu folosesc facute in casa.

Inainte sa pregatesc ciorba de lascute am sunat-o si pe mama si pe bunica, sa ma asigur ca pregatesc ciorba “ca la mama acasa”! Aceasta ciorba se gateste destul de des la mine in ardeal, in zona de unde sunt eu. Se pregateste foarte usor, iar pentru mine are gust de copilarie. Sper sa va placa si voua:)

 

Se curata si se spala legumele si afumatura.

Morcovul se da pe razatoarea mare, ceapa se taie in jumatate, iar afumatura se taie cubulete(daca aveti si bucati cu os, le puteti pastra ca atare). Se pun intr-o oala si se completeaza cu 4-5 l apa, se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert aproximativ 30-40 de minute, pana cand afumatura este fiarta.

Ulterior se adauga tarhonul si lascutele. Se mai lasa la fiert aproximativ 5 minute, timp in care, intr-o craticioara se pune la calit ceapa mica tocata fin,  impreuna cu lingura de boia dulce. Se ia de pe foc si se adauga treptat smantana, galbenusul de ou si zeama de lamaie(puteti folosi si bors). Se lungeste cu 2-3 polonice de zeama fierbinte, iar compozitia obtinuta se toarna peste ciorba.

 

Pofta buna!