Baigli cu nuca, migdale si alune de padure



Ingrediente

  • 500 g faina tip 000
  • 200 g unt 82%
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 80 g zahar pudra
  • 10 g drojdie uscata
  • un praf de sare
  • o lingurita esenta de lamaie
  • o lingurita esenta de vanilie
  • un galbenus de ou pentru uns
Umplutura
  • 200 g miez de nuca
  • 150 g migdale
  • 150 g alune de padure
  • 150 g zahar pudra
  • 300 ml lapte

Mod de preparare

Zilele trecute am facut cel mai bun Baigli, cu multa nuca, migdale si alune de padure.
Reteta cozonacului unguresc o am de la mama, eu doar am adaptat-o la gustul si ideile mele.
Greu m-am lasat convinsa sa il postez, si asta pentru ca mi se pare ca gustul lui nu are nici o legatura cu cozonacul din poze…
Cozonacii pregatiti de proba au fost perfecti, iar cel lasat pentru a doua zi pentru “sedinta foto” s-a crapat.
Intre timp am aflat si unde am gresit, si am sa va spun si voua, daca vreti sa il faceti!

E o reteta simpla fara dospire si super rapida, bine, recunosc ca am avut ajutor de nadejde in bucatarie, robotelul Bosch MUM Serie 2 , care a facut cam 70% din munca.

 

In vasul robotului de bucatarie se pune faina si untul la temperatura camerei si se mixeaza cateva minute, pana se obtine un aluat faramicios, dupa care se adauga laptele amestecat cu drojdia, zaharul, praful de sare, galbenusurile si esentele. Se framanta la viteza medie cateva minute. Aluatul obtinut se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 40-50 de minute.

 

Intre timp se pregateste umplutura.

Se pune laptele la fiert.

Miezul de nuca, migdalele si alunele de padure se macina(eu m-am folosit de robotelul Bosch MUM serie 2).Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se adauga fructele oleaginoase impreuna cu zaharul si se amesteca continuu, pana capata consistenta unei paste mai solide.

 

Se scoate aluatul de la frigider, se imparte in 3 bucati egale, dupa care se intind in foi dreptunghiulare, cat mai subtiri. Se distribuie umplutura pe fiecare foaie intinsa, apoi se ruleaza(ATENTIE! nu tebuie rulate nici foarte strans, dar nici sa nu ramana aer, acesta este unul dintre motivele pentru care al meu a crapat…).

Se aseza in forme speciale pentru cozonaci, sau o tava mai mare in care sa incapa toti 3, tapetate cu hartie de copt. Se ung cu galbenusul batut si se inteapa din loc in loc cu ajutorul unui betisor pentru frigarui(eu le-am intepat doar cu scobitoare, si nu a fost suficient, deci inca un motiv pentru care a crapat).

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade C. pentru 40 de minute.

Sunt deliciosi! Pofta buna!

Mai multe poze